prolog cesky

4.
Ahoj, jmenuji se Anna, vlastne Ann-Kathrin, je mi 27 let.
jsem jedna z tích lidí, kteøí sou nevidomí od narození. Navzdory objemu, který mám jen 27 let, jsem procházila vecmi, kktere prála bych nikomu. Patrí sem napøíklad rozvod rodicu, domácí násilí, predcasná ztráta matky, ztráta prácy a následná nejistota.
pamatuje si to, jako to by bylo vcera. každodenní situace, každé dítì musí znat.domací ukoly sou hotovi, vecere je na stole.
ale tentokrát bylo všechno jiné. meli jsme šašlik, vzpomínám si to dnes a Mama rekla: “Zlato, poslouchej, tati a já se rozvádíme.

4.
Ahoj, jmenuji se Anna, vlastne Ann-Kathrin, je mi 27 let.
jsem jedna z tích lidí, kteøí sou nevidomí od narození. Navzdory objemu, který mám jen 27 let, jsem procházila vecmi, kktere prála bych nikomu. Patrí sem napøíklad rozvod rodicu, domácí násilí, predcasná ztráta matky, ztráta prácy a následná nejistota.
pamatuje si to, jako to by bylo vcera. každodenní situace, každé dítì musí znat.domací ukoly sou hotovi, vecere je na stole.
ale tentokrát bylo všechno jiné. meli jsme šašlik, vzpomínám si to dnes a Mama rekla: "Zlato, poslouchej, tati a já se rozvádíme.
Bum!
Co ted? Rozvod?Ty vole! Moji rodice? Už jsem vedela, co rozvod znamenal. Naše rodina byla jedním se svetku jehovovích. A rozvod, neco netolerantního v jejich oèích. hrích, cizoložství. duvodem pro vyloucení. Muj otec byl vyloucen, matka se sama vyloucila a vytáhla me venhodne ke smatku mých prarodicu. Moji prarodice mají stále nadeje, že se rozejdu spátki, ale nebudu.
tak, když jsem šla do obýváku, aby se oblékla do školy, táta spal v obíváku. vecer jsme byli sami, máma a já. Muj táta byl vždycki pozde. Ted bych mohla odhadnout proc. rodice prede mnou skryli všechny problémy, ale byla to chyba. protože jsem si nevšimla, že me otec po celý rok nechtel videt. matka ho shromáždila, aby me vzal. ale to si moc nepamatuju. Jen si vzpomínám, že moje matka se setkala s jiným chlapem jménem marko. hrál na kytaru. Moje matka, být velmi baculatá žena, jak jsem ted taky, chtìla pro neho zhubnout. ale to nešlo dlouho mezi nimi. moc jim to nešlo. velmi brzy se setkala s mým nevlastním otcem, Axel.Když se s ním maminka setkala, dala me do jedné rodiny patrící svetské jehove. bylo to pro me dobré a tyhle dívky, Eva a Miriam jsem mela ráda. i ta nejmenší jmenovala se Klára. To všechno si stále pamatuji. vecer jsme chodili hlavne do takzvaneho královského sálu. neco podobného kosteli. ale ríkají toto setkání, ne utstívaní.Strávila jsem tam s nimi doma. Byla to legrace, protože jsem nebyla sáma, a Eva a Miriam byly pro mì jako sourozenci.Jednoho dne to bylo v léte, vím ješte, že jsme všechny namalovali krídu celeho dvora, a vypadli jsme jako prasata!
matka prišla za mnou a rekla, že Axel sedí s námi doma, chce me poznat. Byla jsem plachá. ale vypadalo to jako milý muž. Dala jsem mu ruku a šla do postele. druhý den pro me bylo velké prekvapení.Probudila jsem se brzej než moje matka a axel. Musím to tam ríct že jsem mela dva pokoji. jeden na hore, jeden dole. na hore bilo ložnicy, dole byli všechni moje hracki. na jednou jsem narazila do neco, co ješte tady nebilo. byli to … reprácki? stereo? Ale proc tady? mám stereo, i to moc dobrý, je to mamino, nebo axeluv? o neco pozde jsem slyšela kroki. maminka a axel byli konecne vshuru. vlastne jsem chtela zahrat si lego nebo barbie, ale to-to stereo bylo zaimavé. jsem ukazala axel, co jsem mohla už hrat na keyboardu a mu se to líbilo. potom jsem chtela se zaptat jaki to je stereo. ale už nejsem musila se ptat, protože axel prišel ke me a rekl, že to je své staré stereo, a já budu to mít na hore. Mama mu rekla, že vždycki používám maminku starí walkman, propojene s malímy reproduktory, a baterie se brzy vybije. a vždycki to me štvalo, že na hore nejsem mela CD. Pak jsem mela. Axel me všechno ukázal, všechna tlacitka. obevala jsem že to-to stereo má prípojení mikrofonu. joj! jako by to bylo pekne, nahrávat svoj hlas na kazety, nebo jak hram na flétnu. Pak jsem chtela mikrofon.

velikonocní svátki jsme jeli pryc, navštívelisme axel. jelisme moc dlouho. ale když jsme byli tam, jsme meli pekneho casu. udelali jsme mnoho výletu. a jeden den, jsme jeli do nakupního centra. jsme šli do obrovskí hrackárství. jsem mohla se tam na mnoho veci podívat. líbili se mi moc mluvící a spívající panenki a svírata. ale nejvíc jsem se tešila na hrací skrínki. Joj! tolik plyovích svírat. a všechni meli hrací skrínki. Jeden s ních mi se nejvíc líbilo, a a ješte nejsem mela tou melodij. Bilo to plátený lev. hral to "claire de lune" nený tohle od debussy, ale ta francouska detská písnicka. ptala jsem se mámy, jestli ten-to lev, zavolala jsem ho Leo, mohlby bít muj, ale maminka je rekla, že ne. Jsem bila smutná a nejsem si chtela na nic víc ne podívat. bez leo, to už ne. Nejsem mohla si zapomenout na neho.
jsme jeli spátki doma, bez leo. o neco pozde v léte, aby to ne vypadalo jako narozki, jsme organisovali den Ann-Kathrin. den specjalne pro me. Svetkovi jehovovi neslaví narozeneny, ale maminka chtela aby já jsem mela svuj den jeden krád v roku. tentokrád jsme to delali v léte. táta me dával mikrofon! a ješte barbie! jedna zdravotní sestra a chirurg, a celý set co je potrební v nemocnicy. wow! jasne, že všechno pro barbie. od od mamy jsem dostala odedi pro barbie, ona me napsala karte v braillové pismu! jo, ona to mohla udelat. ješte druhý mikrofon, pusta kazeta, a … no vidím to opravdu? Leo! Jsem fakt dostala Leo! axel je mi ho koupil. Muj leo!
ješte jsme jeli na výstavište. bilo mi dovoleno jezdit kolotoc. aby nestratit leo, jsem ho dávala mamince. vecerem doma jsem nahrávala celou kazetu. svou první. škoda, že to už nemám.

zestarila jsem. problemy se zvecili taky. otec muj taky mel novou holku. Jmenuji se monika. ted ona je jeho žena. na pocátku ona je bila dobrá, je semnou várila, zapecela zemnou, ale potom zaceli ona i otec mluvit v mé prítomnosti špatné veci o moje matki. a mi jenom bylo 12 nebo 13 let. nebo i ješte mladší. nejsem vedela co verit. mama rekla neco o otci a táta neco o matki. nejsem chtela už k ním jet. jak je bilo dovolena, do nený byl cas na kterího jsem se tešila. jsem musila varit, vycistit, prat. táta myslil a casto rekl, že moje matka by nebila schopná mi naucit všechno co potrebuju v živote. skousil to s vycvikem militarskem. jak jsem neco špatne delala rekl, že musím mu dávat penez, jak delam tak znovu. jsem musila se ucit cesty, ktery dneska už ne potrebuji a ne pamatuji se. jak jsme jeli na veceri do restaurace, jenom platil za mnou neochotou. on myslil, pokud on me nutí zaplatit všechno pro sebe co jím a piju, on se myslil že to je nejlepšý sposub aby me naucit zacházit se z penezy. ale nejsem mela penez. maminka me nedavala. ona rekla, nech táta pro tebe zaplatí. ty jseš díte, jeho cera, nemusíš ješte zaplatit. hodne jsem plakala.
nikdy me nedovolil mé uspechi. od vždycki jsem mela ráda spívaní, od 9ý let jsem hrala irskou hudbu, ale otec to vubec nemel rád. ne ocenil to vubec. jeden krád, pamatuju se to do dneska, jsem mela zlet. jsem spívala irskou vánocnou koledou. v hále bilo ticho jako myš, mohlby jste slyšet jak kapka rozpadla. a potem bourlivy poklesk.
potem spívala jedna dívka gospla. všechni pokleskali takt. a táta me porovnal me s ní. rekl, že ona je bila lepší, protože lidí kleskali takt. protože delala neco pro vecinu lidí. mela jsem neco delat co by bylo víc "mainstream" Ale že to vlastne nechci, i nejsem chtela, to nemyslil. on a ta zatracená monika znícili muj uspech. znovu jsem hodne plakala, rekla jsem to maminki. lidé urcili mého ucitele spevu. ona jmenovala se annette, nebo aneta. ona je bila nemka, takže annette. rekli, jejku, ta holka nevidoma, s tou irsku písnicku, ja jsem plakal/a. Ta holka nevidoma moc krásne spívala, ona mi vzala dech!
ano, to lidé rekli. annette mi to rekla. a já jsem jí rekla co delal táta. Ale ta se naštvala! panebože. ne pamatuju si to co onarekla, ale pamatuji se to, že ona bila velmy naštvaná na meho otca.

starší jsem dostala, tím víc problemy delal muj otec. už davno axel bil pro me táta. a otec jenom táta klaus nebo klaus, nebo proste meho producenta. oce, za to te nenávidím. dekuji te otci za tolik bolesti. ale já jsem ti odpustila.
muj otec vždycki chtel, že bym já chodila do internatu, ale maminka to nechtela. jak mi bilo 16 let, jsem bila. skusila jsem gymnazium, jsem chtela delat maturitu. ale nejsem to udelala. nepodarilo si mi to. potom